KUNSTLOKAAL 4M omhulling

On 9 augustus 2018, in Voorbij, by Jolanda Moolenaar

lea_adriaans

Yonne van Griendt en Lea Adriaans exposeren in kunstlokaal Vier M

In haar huis, hut, huid…OMhulling ontmoet het werk van Yonne van Griendt het werk van Lea Adriaans. Yonne en Lea kennen elkaar van de Mondriaan expositie van het KOV in oktober van vorig jaar. En er was herkenning. Herkenning van het maakproces dat organisch ontstaat, herkenning van het werk als beeldend/spel therapeut met kinderen. Herkenning van een vader die in de Limburgse mijnen heeft gewerkt. En vooral herkenning van een speelse geest, en het hebben van oog voor sporen van menselijke handelingen en verhalen. In deze expositie zitten Yonne en Lea elkaar op de huid, zoekend naar eigenheid in een universeel verhaal.
Yonne van Griendt werkt vooral met organisch materiaal, met de zeggingskracht van de materie. Een ready made die lokt om met haar mee te mogen en soms tijden wacht op het juiste moment om opnieuw ontdekt te worden en toegepast te worden in een groter geheel. Het werk is stil, sober en draagt verhulde motieven in zich. De eventuele titels tillen een tipje van de sluier op.
Lea Adriaans maakt tekeningen, schilderijen en objecten met een grote variatie aan materialen. Zij zoomt in op een eigen wereld van huis en tuin. Het zijn beelden, jeugdherinneringen en voorwerpen uit een kleine omsloten wereld. Het is een wereld waarin dingen zelf gemaakt worden, en waarin de zich herhalende handeling van huisnijverheid vaak terugkomt.
Het is het verlangen om de wereld heel klein te maken en op te gaan in het kleine, intieme, suffe en gewone, dat in allerlei variaties uit te drukken: zo dichtbij en zo persoonlijk mogelijk om het grote, het universele en het onbegrijpbare te kunnen vatten en er in door te kunnen dringen. Lea speelt met de associaties en beeldverhalen die er ontstaan zoals een kind in een zandbak in de achtertuin op een oneindige vrije woensdagmiddag.

Kunstlokaal Vier M
Kerkstraat 5 Vught
30 Augustus tot en met 30 November 2018
Open op maandag tot en met vrijdag 9.00-17.30 uur
Meet en Greet op vrijdag 6 september 16.30-17.30 uur

 

Comments are closed.